BLOG

Túrázás gyerekekkel? Viccelsz?

Túrázás gyerekekkel - felértünk a csúcsra!

Kirándulnál a mindennapokból?

Otthonod a természet? Kirohannál a városi utcarengeteg falai közül? Elepedsz, hogy lásd a tág és vibráló csillagos eget (nem csupán a derengő esthajnalcsillagot), akár az ágyadból is?

Éppen így érzek én is!

Félredobva félelmeimet, miszerint a túrázás gyerekekkel hajmeresztő lehet, fogtam kis családomat és a síszünet két napját hatra toldva, elutaztunk a szlovén hegyekbe, hiszen a porontyok még nem láttak magasabbat a Kékesnél!

Kirándulásainkon is nagyon szeretünk helyi emberek között élni, egy kicsit megtapasztalni, beleérezni, hogyan zajlanak a hétköznapok a világ egy másik pontján. A felkapott turistaközpontokban minderre aligha akad lehetőség, bár ezek a helyek is rejtenek érdekességeket a kevésbé forgalmas időpontokban.

Például kora reggel a tengerparton is helybéliekkel lehet találkozni, akik a világ minden kincséért sem mennének pecsenyének sülni a déli órákban. De mit nekünk most tenger! Könyörgöm, február van! Ilyenkor nem szeretek sátrazni, pedig a tengerparton szerintem az az igazi! Vissza a hegyekbe!

Mintha otthon lennénk!

Találtunk tehát egy csodás házat a Triglav Nemzeti Park közelében, melyet saját családja számára, nagy körültekintéssel és igényesen épített fel és rendezett be a tulaj. Ráadásul itt nőtt fel, ezen a telken éltek korábban a szülei is, tehát mindenhez szeretettel nyúlt. Úgy éreztük magunkat, mintha otthon lennénk! Két felnőtt és három gyerek számára a ház tulajdonképpen nagy is egy kicsit, még egy-két gyereket vihettünk volna, de ahhoz minibusz is kellene. Meg még egy-két csomag füldugó.

Kilépsz az ajtón és már kezdődhet is a túrázás gyerekekkel! Ha pedig izgalmasabbra vágysz, autóba ülsz és 20-40 perc alatt rengeteg jó helyet elérhetsz. Elmentünk ugyan a sokat hirdetett bledi tóhoz, de ott akkora volt a turistaforgalom, hogy tovább is álltunk Bohinjba, ahol egy nagyobb és hasonlóképpen szép tó fekszik, és ahol  jóval kevesebb turista zsong. Hozzá kell tennem hogy Bledben szuper turisztikai központ működik, ahol ezerféle ingyenes, mégis hasznos tájékoztatóanyagot lehet beszerezni (kenterbe verik a karácsonyra kapott Szlovénia könyvecskémet) és a boltban részletes turistatérképek is kaphatóak – a gyönyörű természetfotó kiállítás csak hab a tortán. A bohinji tónál sem időztünk, ugyanis találtunk egy csodálatos szurdokvölgyet a keleti csücskénél, és inkább ennek mentén túráztunk egy nagyot. Elképesztő mélységek, türkiz víz, zubogók és erecskék, különleges sziklaformációk mindenfelé. Megunhatatlan túrázás gyerekekkel is! Mindehhez kitört a korai tavasz ottlétünk első napján, amiért külön hálásak lehettünk.

A túrázás összekovácsolja a csapatot!

Egy másik napon 481 m tengerszintfeletti magasságról indulva megmásztuk a Galetovec 1265 m magasságban lévő csúcsát. 750 m szintkülönbség, kb. 15 kilométer távolság.

Csodás élmény új oldalról megismerni a saját gyerekeimet! A 11 éves lelkes volt, rájött, hogy ez sport és ebben ő még jó is! A 4,5 éves végig mondogatta, hogy fáradt, de hozzá nevetett és mégis saját lábán felmászott a magasba. Neki soha többé senki nem mondhatja, hogy valamire nem képes! Aki megmászott töpörtyű korában egy nagy hegyet, részint hóban, az el meri hinni magáról, hogy képes szembenézni az élet egyéb tornyosuló feladataival is! Hát a középső csemete? Ő még út közben elmélkedett szerintem, hogy mit is érezzen mindezzel kapcsolatban…

A túrázás összekovácsolja a csapatot. Amikor szakaszonként egyetlen lépésnyomon lehet csak lefelé menet haladni a hóban és hamarosan sötétedik, akkor a legkisebbet időnként cipelni kell, hacsak nem szeretnénk, hogy a kimerültségtől hahotázva egy ötvenediket is bucskázzon. A cuccokat el kell osztani, nem lehet panaszkodni, tartani kell egymásban a lelket. Rengeteget tanulunk ilyenkor magunkról és egymásról is! Többet ér minden szülői hegyibeszédnél!

És micsoda érzés fent állni a csúcson! Majd újra lent a hegy tövében és elkönyvelni, hogy ezt együtt megmásztuk! A túra végére középső porontyunk is büszkén nézett vissza: – Nahát, én is legfeljebb akkorka kis pötty voltam, mint a magasban az a szikla!

A túrázás gyerekekkel természetesen macerásabb, mint felnőtt társaságban, más a tempó, folyton meg kell állni, nem tudsz elmélkedni magadban, de valahogyan mégis el kell indulni velük a közös ösvényen. Őszintén ajánlom, hogy próbáljátok ki mielőbb a hegyi túrázást családostul is!

Néhány szót mindig megtanulunk az adott ország nyelvén

Pihenőnapon patakpartra vágytunk. Színes köveket és halakat kerestünk, a lányok pedig manóházat építettek mohos gyökerek közé ágakból, száraz fűből, termésekből, órákon át. Olvastunk! Lencsevégre kaptam pár Miaszöszt is. Teljes feltöltődés!

A patak partján fát vágott, aprított egy férfi. Arra mentünkben szlovénul ráköszöntünk – kirándulásainkon a gyerekekkel együtt néhány szót mindig megtanulunk az adott ország nyelvén, bár én a szláv nyelveket örökké keverem. Kedvesen viszonozta, majd ilyenkor jön a szokásos félreértés: már beszél is hozzánk az anyanyelvén. Mondom neki, immár angolul, hogy sajnos nem értem. Mire mosolyogva folytatja angolul ő is. Engem lenyűgözött, hogy a favágó vagy éppen több kisvárosi bolti kiszolgáló milyen könnyedén vált angolra. Nem döcögve, magában fordítva a szavakat, hanem természetesen beszél ezen a nyelven is. Üdítő volt mindezt is megtapasztalni.

Az emberek nagyon kedvesek voltak velünk mindenhol. Nem tudom, csak sejtem, hogy talán a természethez fűződő szoros kapcsolatuk is teszi mindezt. Mindenféle korosztály túrázik, idősek és gyerekek kirándulnak, a kikerülhetetlen, mindenhol felbukkanó meredélyeken bicikliznek, a kicsik óvoda- és iskolaidőben síelnek a falusi sípályán, amely este ki van világítva és még akkor is csúszkálnak rajta párosával, csoportban egyaránt.

Az autóút Budapestről 5-6 óra, vagyis kibírható, ha visztek elegendő színes ceruzát, hangoskönyvet, eszegetnivalót. Az ágyból tetőablakon át látod a ragyogó csillagos eget. A szomszédban biofarm, ahol helyi finomságokat szerezhetsz. Mi kell még?

Teljesen kikapcsolódtunk, feltöltődtünk. A gyerekek már azt tervezik, mikor megyünk legközelebb, hogy más évszakokban is megtapasztaljuk mindezt.

Túrázás gyerekekkel!

Nem viccelek!

Szívből ajánlom Neked is Szlovéniát!

 

 

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.


kettő + tíz =