BLOG

Érdekel a baba készítés?

Érdekel a baba készítés? Egyelőre inkább kézzel varrsz otthon? Szívesen megtanulnád, hogyan művelj csodát a varrógépeddel?

Illetve, miről is beszélek: miféle baba készítés?

Na jó, a Miaszöszök nem éppen babák, sokkal inkább mindenféle mókás állatfigurák, de egyelőre nincs erre bevett kifejezés, ezért nézd el nekem, hogy ezt használom. Amúgy pedig vannak ám Miaszösz babáim is, nézz csak körül webshopunkban!

 
Képzeld, én is csupán 6 éve tanultam meg, egyáltalán hol találom a varrógépem kapcsolóját!

Helyes vagy nem helyes, de azóta sem jártam egyetlen tanfolyamra sem. Eléggé speciális terület érdekelt, a baba vagy rongybaba készítés és elhatároztam, ennek kutatom fel minden csínját-bínját.

 

Az első években folyamatosan vadásztam a jól használható, értelmezhető útmutatókat és sokat tanultam az internetről. Mindig arra gondoltam, micsoda áldás a világháló! Ha nekem mindezt könyvtárakból kellene összevadászni, talán nagymama koromra lettem volna képes összepofozni egy elfogadható borzot vagy krokodilt. És akkor még nem is beszéltem a kék lábú lundáról, melyre már szintén volt példa a műhelyemben az utóbbi években.

 

Nagyon sokat rontottam!

Rengeteg szálat bontottam vissza és varrtam újra az első években! Akár többször is, egymás után.

Örök mumus volt például a figurák bevarrása alul, ahol a lábakat illesztem a testhez. Az első 20-30(-50?) figura folyton hibás lett: hol a lábat nem jól illesztettem, hol a test vonala csúszott el hátul. Valami mindig hibádzott és kezdhettem újra (és ó, de jó apró öltéseket használni, melyeket szinte lehetetlen felfejteni!!!). A fülek örökké csálén álltak. A tömés nem volt megfelelő. Redőzött az anyag. Kilyukadt a becsípett sarkoknál a kanyarban a vászon, miután kifordítottam. Sorolhatnám a kudarcokat.

 

Mindeközben makacsul elő szerettem volna állítani azokat a Miaszöszöket, melyeket elképzeltem. Babakészítő oldalakat bújtam, próbáltam kifundálni, ki milyen módszerrel készíti a figuráit, lestem, van-e valakinél munkaközi fotó, mely segítségemre lenne. Mindenek előtt a babakészítés logikájára voltam kíváncsi! Szerettem volna, ha tarsolyomban van többféle trükk, melyek rendelkezésemre állnak a megvalósításhoz, amikor kitalálok valami újat.

 

Több év munkája kellett ahhoz, hogy mostanra az esetek java részében már első nekifutásra el tudjam készíteni azt a figurát, amely képzeletemben kikristályosodott. A prototípus utáni második figurán már többnyire csak kis javításokat végzek: például kerekebb pocakot, hosszúkásabb pofit, közelebb ülő szemet készítek neki.

 

Ennyi kísérletezéssel a hátam mögött most már nagyon szeretnék minél többféle Miaszöszt kínálni Neked! Arra gondoltam, hogy a baba készítés mellett új dologba is vágom fejszémet (szabóollómat?): ezév tavaszától szívesen meg is osztom Veled a figurák szabásmintáját, ha Téged is érdekel ez a műfaj.

Hamarosan elkezdem tehát feltölteni a Miaszösz webshopot szabásmintákkal!

Lesz kit-ben (csomagban) kapható „varrd magad” Miaszösz – ez esetben a csomagban foglaltatik a szabásminta és a pontos, fotókkal illusztrált leírás mellett az összes alapanyag is. Illetve készül letölthető szabásminta is, szintén pontos leírással és az alapanyagok meghatározásával, de utóbbiak nélkül, az (online) beszerzési helyek meghatározásával. Az online Miaszösz szabásmintát pár perccel a fizetés után a saját gépeden le tudod tölteni és már használhatod is, amennyiben otthon rendelkezésedre állnak a hozzávalók.

 

Műhelytitkaimat, gyorstippjeimet, tapasztalataimat pedig ezentúl rövidebb-hosszabb videókban is rendszeresen meg fogom osztani Veled friss és ropogós Miaszösz Youtube csatornánkon.

 

Várom kérdéseidet, építő jellegű véleményedet, keress meg üzenetben!

 

Szeretettel:

Levente Dorka – a Miaszöszök megálmodója, és életre keltője

 

2 comments

 1. Kedves Dorka!

  Most bukkantam honlapodra és nagyon kedves figuráidra, a youtube csatornán közzétett “Ravasz róka csíkos gatyában” videó kapcsán.
  Annyira megtetszett a rókakomád és személyiséged is olyan kellemes, barátságos benyomást keltett, hogy utánanéztem honlapodnak. Gratulálok az alkotásaidhoz, szívet melengető, kedves figurák.
  Érdeklődnék, hogy a ravasz róka szabásminta megvásárolható-e, akár “kit” formájában; továbbá tartasz-e esetleg, vagy tervezel-e tartani tanfolyamokat?

  Köszönettel:
  Kovács Ildikó

  1. Kedves Ildikó! Örülök a soraidnak, köszönöm, hogy leírtad ezeket a szívmelengető gondolatokat! Tanfolyam, workshop a covid előtt volt tervben, azóta tolódik. Részben az építkezés költözés miatt is, melyeknek végre-valahára a végén járunk. Tehát biztató a helyzet, akár újra eljöhet az ideje ennek is. Jelenleg kész figurákat lehet vásárolni, de érdemes követni a fb/insta oldalt, ezeken biztosan közhírré teszem, ha nekigyürkőzöm a foglalkozásoknak! Várlak mindig szeretettel és sok-sok Miaszösszel, derűs napot: Levente Dorka

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.


19 − 3 =