BLOG

Bepanthen-Miaszösz maroknyulacskáim

Ej, ráérünk arra még!

Amúgy Pató Pál urasan halogatok időnként Miaszösz terveket, melyeket ugyan nagyon szeretnék már kipróbálni, mégis visszatart ettől valami. Többnyire a bizonytalanság, mert nem pontosan tudom, merre, kivel, miképp kellene egyáltalán belefogni. Gyűjtögetem az információkat, de a kezdő lépésre csak nem szánom el magam.

Aztán jön egy hátbavágás és megindul a gépezet!

Valahogy így történt ez a textilnyomtatással is. Már évekkel ezelőtt elhatároztam, hogy ki szeretném próbálni: jó lenne a nagyon alaposan kidolgozott, rengeteg kézimunkát igénylő Miaszöszök mellé valami hasonlóan igényes, mégis alacsonyabb költségen előállítható figura. Vagy nem is feltétlenül figura, lehetne az lakberendezési eszköz, használati tárgy is akár. Azaz sok a variációs lehetőség, ezek közül is választani kellene, majd… valamikor… ha eljön az ideje…

A textilnyomtatás ideje pedig nálam ebben az évben jött el!

Tavaly, vagyis 2018. karácsonya előtt keresett meg egy ügynökség azzal a lehetőséggel, hogy kapcsolatban állnak Magyarország egyik vezető babakozmetikumát forgalmazó vállalatával, akik szívesen támogatják a magyar kézműveseket, az ügynökség pedig egy bizonyos 2019-es kampány kapcsán szívesen ajánlana feléjük engem és kiváló minőségű, kedves karakterű figuráimat. A megkeresés persze jólesett és érdekelt is, így hamarosan kapcsolatba kerültem a Bayer gyógyszergyárral és a Vermis Production ügynökségben Haáz Mariannal, aki azóta is lelkiismeretes kapcsolattartó köztem és a vállalat között.

Körvonalazódott a feladat, alakult az árajánlat: 800 db terméket kellene elkészíteni, melyek a Bayer Bepanthen Baby kenőcsét kísérik majd egy kampányban, melynek során kisbabás édesanyák próbálhatják ki a kenőcsöt. A figurákat pedig százasával kellene szállítani a 2019-es év során, időben egyenletesen elosztva.

Hmmm… alaposan elgondolkodtam. Eddig soha nem vállaltam efféle feladatot, nem is éreztem ehhez elszánást magamban. Mert ugyan miképp is készülhetne el 800 darab figura kedvező áron, a tőlem megszokott minőségben, kifejezetten a 0-6 hónapos korosztálynak, felismerhető Miaszösz karakterrel, ráadásul anélkül, hogy én magam belegebednék a munkába???

Szó szót követett és végül megszületett a megoldási javaslat: MOST ki kellene próbálni a nyomtatást!

Tárgyaltam több nyomdával és újra tanácsot kértem a nálam ezen a téren tapasztaltabb kézművestársaktól, akiknek nagyon hálás vagyok a nyitott, őszinte hozzáállásukért! Aztán, amikor már úgy gondoltam, tudom, kikkel és mit fogok készíttetni, úgy hozta az élet, hogy egy másik lehetséges munkakapcsolat miatt találkoztam Kosiba Hajnival a Bloomtextől. Kiderült, hogy kizárólag bababarát, egészségre nem káros festékanyagokkal dolgoznak, ami alapfeltétel volt nálam, ráadásul az általuk használt textilek között is akadt megfelelő. Még aznap eldöntöttem, hogy tőlük kérek próbanyomatot, amely elképesztő sebességgel érkezett meg hozzám. Hajni nagyon segítőkész volt, gyorsan dolgozott és minden szükséges információt megkaptam tőle, amiért még mindig hálás vagyok, kösz!

ha ollóval csípnénk bele a figurába, akkor sem foszlana fel egykettőre a varrás

Mindeközben kialakult a figura is: közös megegyezéssel a nyulat választottuk, típusra pedig a marokfigurát, mely pille könnyű, így egy fogni éppen csak tanuló baba is meg tudja már ragadni. Három gyermekes édesanyaként jól emlékszem, amikor néhány hónapos első kisfiamnak keresgéltem könnyű kis babajátékot (akkor még nem varrtam) és egyáltalán nem volt egyszerű ez a feladat. A csörgők java például egyszerűen kifordult a kezéből, hiszen még nem tudta határozottan megtartani. Most tehát olyan figurát szerettem volna tervezni, melyet könnyű megfogni egy kisbaba számára is. Emellett figyelemmel kellett lennem a nyulacska méreteire, formájára és anyagösszetételére, hogy minden szempontból biztonságos legyen a babákra nézve. Színe harmonizáljon a Bepanthen színeivel, karaktere pedig legyen kedves, magával ragadó, a kisbaba-léthez passzoló, ugyanakkor ne veszítse el Miaszösz jellegét sem! Megszületett tehát a maroknyuszim, mely egyik oldaláról nézve derűsen figyel, másik oldalán pedig békésen szunyókál.

A mosás nem árt sem a nyulacskák színének, sem állagának. Ugyanakkor gyorsan száradnak, hiszen poliészter vattával tömjük őket, amely antiallergén és nem csomósodik össze a használat során. A körbevarrást olyan apró gépi öltésekkel végezzük, hogy az esetlegesen előforduló rontott példányokat inkább félretesszük, nem folytatjuk, ugyanis megdöbbentően sok időt venne igénybe a finom és nagyon erős varrat felbontása. Még ha ollóval csípnénk bele a figurába, akkor sem foszlana fel egykettőre a varrás!

Mindeközben segítségem is akadt a munkához, Rózsa személyében. Mindkettőnk örömére, ugyanis az ő számára is öröm a varrás, én pedig tudom, hogy megbízhatóan dolgozik és pontosan úgy készíti el a nyulacskákat, mintha én ülnék a varrógép mögött.

A prototípusok a tervezést követően nemsokára elindultak a Bayer csapatához, ahol örömmel fogadták őket, így végre én is elkezdtem megkönnyebbülni: sínen a dolog!

800 darab kis figurát elkészíteni nem akármi! Kitalálni, hogy mi legyen az a teljesen bababarát 800 darab figura, mely akkor is Miaszösz, ha az eddig tőlem megszokott módszertől eltérően nem én öltögetem fel a szemüket, fülüket és amelyek mindemellett bababiztosak és a Bepanthen hangulatához is idomulnak, nos, ez sem akármilyen megmérettetés!

Azt gondolom, életem első efféle feladatát sikerül jól megoldani. Elégedettek vagyunk az eredménnyel, aminek nagyon örülök. Az pedig külön öröm, hogy erről a kapcsolatról még a Forbes Magazin is beszámolt online és nyomtatott verziójában, egy velem készült interjúban.

A kampány az Ugye, Anyu? facebook oldalán fut a 2019-es évben, több felvonásban. Ha tehát 0-6 hónapos babád van vagy másnak ajánlanád, ott jelentkezz!

Most pedig a Ti véleményeteket várjuk izgatottan, kedves Édesanyák: ugye Ti is megkedveltétek a Bepanthen-Miaszösz maroknyulacskákat?

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.


három × három =