BLOG

a miaszösz meseíró pályázat különdíjai 5.

Mint már tudjátok a meseírói pályázatunknak az egyik különdíjas nyereménye egy SzóKiMondóka játékcsomag, ami a Család témáját járja körbe.

De mégis mi az a SzóKiMondóka?

A név már egész sok mindent elárul:

Szó – Szavakkal való játék, szókártyázás (szókincsfejlesztés és kreativitás fejlesztése)

Ki – Mondjuk ki ezeket a szavakat (beszéd, önkifejezés és kommunikáció fejlesztése)

Mondóka – mondókázzatok közösen (zenei-, és ritmusfejlesztés)

Ahogyan dr. Kádár Annamária mondta róluk :

„Kóstoljuk együtt a szavakat, gyönyörködjünk együtt gyermekünkkel a világban, tanuljunk nevetve, játszva, meséljünk, énekeljünk önfeledten. Csak így érdemes! Ebben segít nektek a SzóKiMondóka.”

 

A játékot 2-6 éves korú gyermekeknek ajánlják, hiszen elég sokrétű. Több eleme van, amit különböző életkorban más-más módon lehet használni illetve az elemek kombinálhatók is a gyermek személyiségéhez illeszkedően.

 

Miről is szól ez a játék? 4 elem van a csomagban:

  • illusztrált szókártyák
  • egy DVD, amin egy családi napot bemutató kisfilmet találhattok zenékkel, mondókákkal
  • Lackfi János által írt mesekönyv kiemelt szavakkal, kottákkal és a filmen szereplő kísérlettel
  • használati útmutató és játékgyűjtemény, amiben különböző nyelvi fejlesztő játékokat is találhattok kicsiknek és nagyoknak egyaránt

 

Minden az adott szavak körül forog a játékcsomagban. Vegyük például a baba szót. Megjelenik a szókártyán a teljes szóalak, a másik oldalon pedig a rajz. Ugyanígy kiemelve megtaláljuk a baba szót a mesekönyvben, mellette pedig a baba grafika. Így többször látja gyermekünk a szót, és a képet más-más szövegkörnyezetben. Megnézi, idővel felismeri, fejlődik vizuális memóriája, készül az olvasásra. Ha most tanul beszélni gyermeked, akkor különösen hasznosak a szájközeli felvételek a DVD-n. A szavakhoz válogattuk a dalokat is, így a Tente baba, tente című dalt hallhatjuk és a képen Milán unokatestvére, egy édes kisbaba is felbukkan. Móna babával is megismerkedünk, mint a baba szó másik jelentésével.

Összefoglalva tehát a SzóKiMondóka próbálja ötvözni azokat a területeket, ami minden kisgyermek életében a fejlődés kulcsa (mesék, dalok, mondókák, szavak, beszéd, önkifejezés). Ehhez adnak egy olyan eszköztárat, ami egyben megoldást is kínál több problémára. Leköti gyermekünket, miközben mi is jól érezzük magunkat a közös játék folyamán. Ha ahhoz van kedvünk, akkor énekelhetünk, mozoghatunk. Ha pedig csak összebújnánk kicsit, akkor elővehetjük a mesekönyvet és Lackfi János sajátos nyelvezete nyomán játszva megtanulunk több szinonimát is egy-egy szóra.

Ajánlom azoknak a szülőknek, akiknek fontos, hogy a gyermekük szépen és választékosan beszéljen. A beszédfejlődés elindulásától az önálló olvasás kialakulásáig alkalmazhatók a SzóKiMondóka játékcsomagjai és mesekönyvei. Segítenek a beszédfejlődésben, a zenei fejlesztésben, a napi ritmus kialakításában, és az olvasóvá nevelésben.

A SzóKiMondókát eléritek a facebookon, youtubeon illetve a termékeiket itt tudod megnézni. Jelenleg a Család játékcsomagon túl másik kettőt is megtalálhattok a boltokban (Óvoda és Víz témákban). Az Óvoda az óvodai beilleszkedést segítheti, a Víz csomag pedig a Család után következő rész, amiben már belekezdtünk a szavak szótagolásába…

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.


6 − 1 =