BLOG

Varrd magad pályázat – alapanyagok és eszközök

Először tehát jöjjön a hozzávalók listája:

1. barackszín vászon (lehet rózsaszín is, nekem ez az árnyalat jobban illik a flamingóhoz) – ha szeretsz az árnyalatokban elmélyedni, nézegesd a Színtan oldalt, ott sokat tanulhatsz vagy felhasználhatod munkáidhoz! – Kiegészítés: a megadott színek csupán ajánlások. A pályázatra bármilyen színű flamingó fotóját szeretettel várjuk. Lényeg, hogy a Praktika magazin 2019. januári számában közzétett leírás és az ott megadott sablon alapján készüljön el.

Egyszínű pamutvásznat beszerezhetsz szinte bármilyen méteráruboltban. Szép színválaszték van mindig a következő budapesti boltokban, melyekből rendelni is lehet: az Eurotextil Dekor-Lakástextil üzletében, a Hobbiművész Üllői úti boltjában és Cserhegyi András méteráru-paradicsomában.

2. Filcek: szinte kizárólag a hazai Multifelt Factory termékeit használom (egykori Rábafilc). Ez a filc 60% gyapjú, 40% műszál, nagyon jól lehet vele dolgozni, vastagsága és tartóssága éppen megfelelő számomra. Alkalmanként kiegészítem egy-egy különleges árnyalattal az ennél jóval drágább holland gyapjúfilcből, melyet többnyire az 1001 fonal boltjában szerzek meg. Mindkét helyről tudsz rendelni is.

A flamingó szárnyához, lábfejéhez és rózsás orcájához kétféle narancsrózsaszín árnyalatot használok; talpához és a szárnyak hátoldalához natúr árnyalatot; szeméhez és csőréhez pedig  fehéret és feketét. A Varrd magad pályázat flamingóinál persze nyugodtan használhatsz fehéret a natúr szín helyett is.

3. A flamingód választott színéhez illő árnyalatú pólófilc. Utóbbit lehet kapni gombolyagban is, de én mindig magam készítem: gyűjtöm a szép, egyszínű pólókat ismerősöktől, kinőtt gyerekruháink közül és akciós turkáló-napokon. Akár használt, akár új jersey anyaggal dolgozol, fontos, hogy nagyon rugalmas legyen és ezért könnyen pöndörödjön! Kb. 3,5 mm széles csíkokat vágok, majd jó erősen meghúzom ezeket két végükön és már kész is a pólófonal!

4. Fekete és fehér hímzőfonal – ezt bármelyik rövidáru boltban megszerezheted, ha éppen nincs otthon.

5. Flamingóim lábának csatlakozásához egy csipkerózsát varrok. Szerintem ez nagyon illik hozzájuk, de jelenleg sajnos nem találok effélét a hazai piacon. Készíthettek helyette filc virágot vagy egyszerűen egy filc körlapot, de varrhattok ide akár egy szép gombot is. Várom az egyedi megoldásokat, hiszen a különdíjat személyes kedvencem kapja majd!

6. Tömőanyag: poliészter vattával tömöm a flamingókat, mivel ez az anyag mosáskor nem csomósodik, gyorsan szárad és antiallergén. Gondolkozz el, van-e újrahasznosításra váró párnátok, hiszen annak bélését felhasználhatod! Pótolhatod akár anyagnyesedékkel is. Utóbbi apró darabos legyen és világos színű, hiszen a sötét darabkák színe átüt az anyagon és foltos lesz a flamingód! Használhatsz továbbá feldarabolt vatelin/flíz közbélést is, de figyelj oda, hogy finomra szaggasd, így tudod szépen megformálni a madaradat!

Az alapanyagok után pedig íme, az eszközkészlet:

Alapvetően a következő fontos eszközöket használom bármilyen Miaszösz elkészítéséhez:

  • különféle méretű tűk a kézi varráshoz
  • gombostűk és rögzítőcsipeszek az anyagok stabilizálásához
  • kis cérnavágó olló
  • nagy textilvágó olló
  • nagy cikkcakk olló – természetesen szintén textilhez való
  • fércbontó nélkül nem élet az élet! Amilyen apró öltéseket használok – másfél mm többnyire -, lehetetlen enélkül kibontani az esetleges rontott részeket (bár sokszor inkább újra elkészítem a hibás darabot, hiszen a bontogatás igazán embert próbáló és nagyon időigényes feladat).
  • bőrlyukasztó készlet és kalapács a szabályos filc karikák hajtépés nélküli előállításához (bár próbáltam már kisbaltával kalapács helyett és az is menő)
  • egy nyúlánk és tompa végű csipesz a töméshez (bélyeggyűjtős, mondjuk)
  • tűhegyes, puha grafitceruza (2-4B jelzésűt használok általában, ez nem hagy túl sötét nyomot, mégis jól látszik)
  • alkalmanként illanófilc, például ha a száj vonalát ezzel jelölöm ki magamnak

Nem árt továbbá egy jó varrógép! Az enyém egy jobb kategóriás háztartási (Brother Innov is-55), de ott van például Ági, aki sokat segít nekem és egy régi Neumann iparin dolgozik. Számunkra a lényeg, hogy finom, apró öltésekkel ügyesen tudjon bánni a gép. Jól jönnek természetesen a kényelmi szolgáltatások, mint pl. a tű emelése, ugyanakkor a számtalan hímzési lehetőséget szinte soha nem használom.

 

Meg is van minden, ha jól látom!

Ha bárhol elakadnál, fordulj hozzám bizalommal kérdéseiddel itt, a blogon!

 

 

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.


15 − 5 =